vineri, 2 noiembrie 2007

cu şi despre ţigani

Top 10 lucruri ce ne împiedică să îi "asimilăm", să îi integrăm.


1. În primul rând, de ce să îi integrăm? Ce face ca societatea noastră să fie aşa perfectă? Ei au alte reguli (vezi mai jos), au altă viziune asupra vieţii şi societăţii. I-a întrebat cineva ce vor ei?

2. Au o oarecare întarziere în modernizare, trăiesc într-o societate care ar putea fi catalogată uneori drept vizionară, romantică, feerică şi pitorească. Nu acceptă orbeşte norme, au alte concepte referitoare la justiţie, proprietate, căsătorie, ierarhie socială etc.

3. Nu prea au proprietăţi imobiliare, datorită stilului nomad de viaţă. Ocupă locuri pe care le revendică pe anumite perioade, pe care îşi aşează case sau şatre construite cu forţe şi resurse proprii. Nu practică agricultura.

4. Datorită aceluiaşi stil nomad, caii sunt la mare valoare, având tradiţie în creşterea şi călăritul cailor.

5. Au o afinitate pentru ocupaţiile care nu necesită să fie angajaţi. Sunt proprii lor şefi, poate datorită secolelor de sclavie. Nu se supun şefilor tradiţionali şi, mai mult, vor să fie şefi, poate aşa se explică numărul mare de regi şi împăraţi. Sunt muzicieni, căldărari, negustori, bandiţi ş.a.m.d.

6. Datorită rebeliunii împotriva autorităţilor, nu au acte, ceea ce îi împiedică să urmeze studii.

7. Au propriul lor sistem tribal de justiţie, un fel de sfatul bătrânilor, a căror hotărâre se duce la îndeplinire, însă justiţia din tribunalele oficiale nu are mare valoare.

8. Căsătoria se face devreme, încă un impediment în calea studiilor. Deseori mariajul este aranjat de părinţi pe baza intereselor, iar părinţii mirelui trebuie să îi convingă pe părinţii miresei cu variate avuţii.

9. Sunt bogaţi din punct de vedere cultural, au influenţat mai mult decât sunt influenţabili. În România nu prea există nunţi fără lăutari sau manele. Au propria limbă, legende, vrăjitori, ursitoare, costume tradiţionale, maeştri aurari.

10. Există ţigani hoţi, sunt ţigani harnici, sunt ţigani artişti, sunt ţigani "anti-sociali". Dar sunt ţigani. Discriminarea există împotriva oricăror minorităţi, iar ei sunt cu atât mai mult discriminaţi cu cât refuză anumite reguli. Ar trebui încurajaţi, într-un fel responsabil.




În România nu au fost "integraţi" de secole, şi se pare că nici o ţară nu prea a reuşit această performanţă. Ce s-a întâmplat cu slogane europene de genul "Uniţi în diversitate"?

9 comentarii:

Anonim spunea...

Mda...Daca am vrea,am putea gasi mult mai multe disonante intre noi si tigani.
Dar orice am spuen,oricate argumente am aduce,ne lovim de faptul ca ei traiesc aici,in tara noastra,si ca atare tre sa incercam sa le intelegem cultura si sa ii acceptam.
PSD-ul este contra discriminarii rasiale!!!

alu spunea...

Lăudat fie PSD (sarcasm), dar nu prea ne place propaganda. Toţi oamenii normali sunt împotriva discriminării rasiale. Pun pariu că şi ţiganii sunt împotriva discriminării rasiale.

Anonim spunea...

nu mai faceti diferenta intre tigani si romani ca romani sunt la rau tigani is tine parte dar romani sa omoara intre ei.nu suntem diferenti de voi romani.noi avem bani si mancare.voi furati de colo pana colo aveti dreptate unu tigani fura nau nimica de mancare dar nu suntem toti la fel papapapap

Anonim spunea...

vino in baia mare in hotvon sa vezi cat de bine o duc tiganii de pe craica,luminisului si din horea.zici ca aveti ce manca voi tiganii.nu am nimic cu voi,da nu spune ca voi aveti si noi romanii nu.si tigani sunt in toata lume.tiganii au in fiecare tara un alt nume.recunosc ca sunteti uniti,mai uniti ca noi romanii,dar sa fim realisti cam 90% dintre tinerii tigani sunt analfabeti.

lordice spunea...

da, discriminarea rasiala e ceva abject in teorie. Insa, problema este cand locuiesti tu intr-un cartier tiganesc, intr-o periferie, nu stiu cat de mult o sa poti sa sustii aceste nobile idealuri. Majoritatea tiganilor sunt hoti si misei. Aia care muncesc, in ochii mei nu mai sunt tigani.

Anonim spunea...

bagamiasi pula in voi de roamani spurcatzi sa sti ca eu sunt tigank si am facltatea terminata asa ca nu mai sp voi ca nu suntem scolitzi si voi furatzi de prin magazine mancare noi cumparam asa ca va bag pula in gura avetzi grija ce sunetzi de noi ca vam aflat pe fiecare in parte care atzi scris aici pe siteul asta si nu prea va vad bn asa ca oricum nu avem nevoie sa ne intregatzi voi k suntetzi niste panarame de oameni voi romani vatzi omorii pt sex si bani asa ca ducetziva in plm de javre

Anonim spunea...

am doar 14 ani si pot spune ca am avut multe experiente neplacute cu tiganii .Nu cred ca ii vom putea integra vreodata pur si simplu nu pot traii stilul nostru de viata.sunt lenesi,nespalati,hoti si lista continua...Din respect pentru mine prefer sa nu-i injur cu toate ca marea majoritate dintre ei ar trebui impuscati

lordice spunea...

se vede ca esti tiganca dupa vocabularul folosit.

lordice spunea...

si apropo...daca terminai facultatea stiai ca in limba romana nu exista cuvintele: spurcatzi tigank facltatea sp scolitzi furatzi. nu vreau sa copiez cuvant cu cuvant ce ai scris tu. mi-e rusine.